Egy tartalmas leves után, tökéletes választás főételnek és desszertnek is.

Guba hozzávalói (kb. 5 adag) :

  • 10 db szikkadt kifli
  • 1 l tej
  • 3 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só

Vaníliasodó hozzávalói ( 1 nagy adag) :

  • 1 l tej
  • 35 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 50 g cukor
  • 30 g liszt
  • 5 db tojás sárgája
  • 1db vanília rúd vagy 1 mk vanília aroma

Guba elkészítése:

Kiflit felkarikázzuk, kb. 2 cm vastagra. A mákot és a porcukrot egy külön tálban keverjük össze. A tejet lábosba öntjük, hozzáadjuk a vajat és a csipet sót, majd elkezdjük melegíteni. Közben a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a tojás sárgájával, és lassan hozzáadjuk a tejhez, folyamatos keverés mellett (nem forraljuk fel). A tejjel leöntjük a kiflit, majd hozzákeverjük a mákos cukrot is és kész is a guba.

Vaníliasodó elkészítése:

A lisztet és a cukrot összekeverjük 2 dl tejjel, majd csomómentesre keverjük. A megmaradt tejet, a tojássárgájákkal és a vanília rúd kikapart belsejével vagy az aromákkal, közepes lángon kevergetjük.  Hozzáadjuk a lisztes-cukros tejet és besűrítjük. Ezután langyosra hűtjük és mehet a gubára vagy a hűtőbe. Jó étvágyat!