Egy tartalmas leves után, tökéletes választás főételnek és desszertnek is.
Guba hozzávalói (kb. 5 adag) :
- 10 db szikkadt kifli
- 1 l tej
- 3 ek cukor
- 1 vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
Vaníliasodó hozzávalói ( 1 nagy adag) :
- 1 l tej
- 35 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 50 g cukor
- 30 g liszt
- 5 db tojás sárgája
- 1db vanília rúd vagy 1 mk vanília aroma
Guba elkészítése:
Kiflit felkarikázzuk, kb. 2 cm vastagra. A mákot és a porcukrot egy külön tálban keverjük össze. A tejet lábosba öntjük, hozzáadjuk a vajat és a csipet sót, majd elkezdjük melegíteni. Közben a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a tojás sárgájával, és lassan hozzáadjuk a tejhez, folyamatos keverés mellett (nem forraljuk fel). A tejjel leöntjük a kiflit, majd hozzákeverjük a mákos cukrot is és kész is a guba.
Vaníliasodó elkészítése:
A lisztet és a cukrot összekeverjük 2 dl tejjel, majd csomómentesre keverjük. A megmaradt tejet, a tojássárgájákkal és a vanília rúd kikapart belsejével vagy az aromákkal, közepes lángon kevergetjük. Hozzáadjuk a lisztes-cukros tejet és besűrítjük. Ezután langyosra hűtjük és mehet a gubára vagy a hűtőbe. Jó étvágyat!
Utolsó kommentek